Църквата помага на хомосексуалните, които искат да са по-близо до

...
 
Църквата помага на хомосексуалните, които искат да са по-близо до
Коментари Харесай

Папа Франциск: Църквата помага на хомосексуалните, които искат да са по-близо до Бога

 

„ Църквата оказва помощ на хомосексуалните, които желаят да са по-близо до Бога. “ Папа Франциск отбрани през днешния ден документ на Ватикана, който дава благословия на еднополовите двойки, само че сподели, че това не значи, че Църквата утвърждава метода им на живот, а че оказва помощ на хомосексуалните, които желаят да са по-близо до Бога.

За повторно от няколко седмици Франциск приказва за декларация от 18 декември, която разпали диспути в Църквата, а епископи в някои страни отхвърлиха да разрешат на свещениците да я ползват. За пръв път папата приказва за декларацията по време на изявление на 14 януари.

Последните му изказвания се отнасяха до членовете на Конгрегацията за доктрината на вярата. Нейният началник кардинал Виктор Мануел Фернандес даде редица изявленията, с цел да опише повече за документа, прочут с латинското си заглавие Молба за доверие.

Според Франциск задачата на благословията е „ да покаже ясно близостта на Бога и Църквата до всички тези, които са изпаднали в сложни обстановки и търсят помощ, с цел да продължат – а от време на време и с цел да стартират – да вървят по пътя на вярата “.

Църквата учи, че еднополовият секс е грях, само че хората, които изпитват привличане към същия пол, не са неверни и би трябвало да опитат да са мъдри и благородни, споделя той.

Папата съобщи, че Църквата не изисква „ морално съвършенство “ от хората, които търсят такива благословии, само че все пак, в случай че ги получат, това не оправдава връзка, която Църквата счита за неправилна.

„ Когато някоя двойка пристигна непринудено и изиска благословия, не се благославя техният съюз, а просто хората, които са поискали да бъдат благословени. Не съюзът, а хората “, сподели папата.

Франциск акцентира, че тези благословии не трябва да се дават по време на литургия. В документа се споделя, че те се дават скрито и в никакъв случай със сватбена гала.

Откакто Франциск бе определен през 2013 година за лидер на Римокатолическата черква, той пробва да направи Църквата по-отворена към представителите на ЛГБТИ общността, само че без да трансформира моралната ѝ теория.

В днешното си послание Франциск означи, че документът е мощно подложен на критика, изключително в Африка, където епископи интензивно го отхвърлят и където в някои страни хомосексуалната активност може да докара до затвор или даже до смъртно наказване.

Франциск сподели, че когато се дава благословия, свещениците би трябвало „ по натурален метод да взимат поради подтекста, особеностите, мястото, където човек живее, и най-подходящия метод, по който да дадат благословията си “.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР